Οι απαιτήσεις για θωράκιση της σύγχρονης κατοικίας

Οι απαιτήσεις για θωράκιση της σύγχρονης κατοικίας

Οι πόρτες ασφαλείας μπήκαν για τα καλά στη ζωή του μέσου Έλληνα τις τελευταίες δεκαετίες. Ακόμα και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ήταν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Οι διάφοροι τύποι απευθύνονταν κυρίως σε σπίτια πλουσίων και σε κτίρια που θεωρούνταν επικίνδυνος στόχος για επίδοξους διαρρήκτες. Ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου τα πράγματα άλλαξαν.

Η επιρροή των κοινωνικών εξελίξεων στις απαιτήσεις για θωράκιση του χώρου

Η δεκαετία του ΄80 χαρακτηρίζεται από την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, για το μέσο πολίτη, αλλά και από την πρώτη αθρόα εισδοχή μεταναστών από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Η κατάσταση σταδιακά επιβαρύνεται και  με την ανεξέλεγκτη έλευση υπηκόων από τρίτες χώρες, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν και σοβαρό πρόβλημα ένδειας, σε βαθμό επιβίωσης. Τα χρόνια των μνημονίων η φτώχεια χτυπά όλο και περισσότερους συμπολίτες, ώστε κάποιοι να φτάνουν σε ακραίες καταστάσεις. Σύμφωνα με τις στατιστικές και τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας οι διαρρήξεις έχουν παρουσιάσει τεράστια αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Οι θύρες ασφαλείας, υπό αυτές τις συνθήκες, έπαψαν να είναι πλέον προνόμιο, αλλά και αποκλειστική αναγκαιότητα για την υψηλή τάξη, αλλά μετατοπίστηκαν και  προς τα μεσαία στρώματα. Η καλή θωράκιση απαιτεί και τη σωστή επιλογή, για την πόρτα, στα υλικά, την τοποθέτηση, αλλά και την πιστοποίηση για καταλληλότητα.

πόρτες ασφαλείαςΠιστοποίηση

Μια πόρτα, για να χαρακτηριστεί ως ασφαλείας, πρέπει να εμπεριέχει ατσάλι στην προκάσα, την κάσα και στο φύλλο. Επίσης πρέπει να διαθέτει κλειδαριά ασφαλείας και έμβολα στην περίμετρο. Για την πιστοποίησή της περνά από τεστ συμπίεσης, χτυπήματος και απόπειρας παραβίασης, με τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τους διαρρήκτες.

Οι πόρτες ασφαλείας κατατάσσονται σε έξι κλάσεις, ανάλογα με την αντοχή τους. Πιο συγκεκριμένα։

  1. Συνήθης, για σπίτια και εμπορικά μαγαζιά.
  2. Υψηλή, για σπίτια και εγκαταστάσεις εργοστασίων.
  3. Υψηλή, για εργοστάσια και πολυτελείς μονοκατοικίες.
  4. Μεγάλη, για γραφεία τραπεζών, νοσοκομεία, καταστήματα πολυτελών ειδών, βιομηχανικές και εργαστηριακές εγκαταστάσεις και πολυτελείς μονοκατοικίες.
  5. Μεγάλη, για τράπεζες, κοσμηματοπωλεία, προστασία εγγράφων, στρατόπεδα και εγκαταστάσεις Διπλωματικών Αρχών.
  6. Ύψιστη, για τράπεζες, καταστήματα πολυτελών ειδών, προστασία σημαντικών εγγράφων, στρατόπεδα, Προξενεία, Πρεσβείες και πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Βέβαια μια ολοκληρωμένη αντικλεπτική προστασία εξαρτάται και από άλλα στοιχεία, όπως κουφώματα ασφαλείας, διπλά και Τριπλά τζάμια, κλειδαριές ασφαλείας και φυσικά η κατάλληλη τοποθέτησή τους στο χώρο. Σε πολλές περιπτώσεις προστίθενται και συστήματα συναγερμού. Με τους διαρρήκτες δυστυχώς να εξελίσσουν τις δικές τους δεξιότητες, η οχύρωση του ιδιωτικού χώρου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Οι κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, που συντελέστηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν νέα δεδομένα στο σχεδιασμό και την κατασκευή των κατοικιών και των κτιρίων γενικότερα. Δεν είναι λίγες οι βίλες και οι επαύλεις, που η προστασία τους παραπέμπει σε «φρούρια». Οι κίνδυνοι όμως, κάθε άλλο παρά αμελητέοι μπορούν να θεωρηθούν ακόμα και για τις απλές κατοικίες, ενώ συχνά δε νιώθουν απόλυτα ασφαλείς και οι κάτοικοι των διαμερισμάτων, που βρίσκονται σε υψηλούς ορόφους. Η θωράκιση πλέον του ιδιωτικού χώρου είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Οι κινήσεις στην αγορά πρέπει να είναι μελετημένες και οι αποφάσεις να έχουν ως βασικό γνώμονα τις απαιτούμενες προδιαγραφές και την επαγγελματική πιστοποίηση.

 

Email this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Tumblr0Pin on Pinterest0Digg this