Ενεργειακά κουφώματα

Ενεργειακά κουφώματα

Τα ενεργειακά κουφώματα αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο της σύγχρονης κατοικίας, καθώς και βασικός νοητός άξονας, πάνω στον οποίο στηρίζεται η πρακτική της αναγκαίας εξοικονόμησης ενέργειας, που κατ΄ επέκταση είναι και οικονομία στις οικιακές δαπάνες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κατασκευαστές προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία ενεργειακών κουφωμάτων, τα οποία συνάμα χαρακτηρίζονται από υψηλή αισθητική.

Ενεργειακή αναβάθμιση

Τώρα τελευταία κυκλοφορεί μια διαφήμιση στα Μ.Μ.Ε., που αναδεικνύει τη «νοσταλγία» της παλαιάς κατοικίας, του πατρικού σπιτιού, προτείνοντας σε αυτές να μην περιλαμβάνεται και η διατήρηση του παλαιού κουφώματος. Πράγματι, στην «εξίσωση» μπαίνει και η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας, ώστε να επιτευχθεί τόσο η εξοικονόμηση ενέργειας όσο και η άνοδος της ποιότητας ζωής, για τα μέλη που απαρτίζουν το νοικοκυριό.

ενεργειακά κουφώματαΚουφώματα αλουμινίου

Ο όρος «ενεργειακά κουφώματα» συνειρμικά μας παραπέμπει σε κουφώματα αλουμινίου. Θεωρούνται τα πλέον ενεργειακά και σύγχρονα, καθώς και από ιδιότητες που εμφανίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα, οι οποίες πηγάζουν από την ίδια τη φύση του υλικού. Στη χώρα μας άρχισαν να χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του ΄60, εποχή που τί ε;iναι οι βάσεις, για τη μετέπειτα έξαρση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Το αλουμίνιο ως υλικό

Το αλουμίνιο ή αργίλιο είναι ένα αργυρόλευκο μέταλλο, που βρίσκεται σε αφθονία στο υπέδαφος. Είναι το μέταλλο, που υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα στη Γη, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο, καθώς και το τρίτο σε χημικό στοιχείο, πίσω από το οξυγόνο και το πυρίτιο. Στην πρώιμη μορφή του βρίσκεται συνενωμένο με άλλα υλικά. Πρόκειται για σχετικά σύγχρονο στοιχείο, καθώς απομονώθηκε το 19ο αιώνα.

Ιδιότητες

Χαρακτηρίζεται από ανθεκτικότητα, προς τα ακραία φυσικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να μην υπόκειται σε διαβρώσεις. Είναι τόσο γερό, ως υλικό, ώστε τα κατασκευασμένα κουφώματα αλουμινίου να χρειάζονται μηδενική συντήρηση, με αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη οικονομία. Επίσης διακρίνεται από σχετική ευελιξία, ώστε να προσφέρει στους δημιουργούς απεριόριστες δυνατότητες για παραγωγή αποτελεσμάτων υψηλής αισθητικής. Το μειονέκτημα που προκύπτει από το γεγονός ότι πρόκειται για καλό αγωγό θερμότητας, αντιμετωπίζεται με επιτυχία, με τη χρήση των κατάλληλων τεχνικών.

  • Με την τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων το νοικοκυριό αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των μελών του, καθώς επιτυγχάνεται η μέγιστη θερμομόνωση και ηχομόνωση.
  • Με τα κουφώματα αλουμινίου το σπίτι παραμένει σχετικά δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα. Αυτόματα αυτό σημαίνει περιορισμένη χρήση των κλιματιστικών, των καλοριφέρ και των ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας και … χρημάτων.
  • Διακρίνονται επίσης για τη στεγανότητά τους, ώστε να καθίστανται ηχομονωτικά. Στις πολύβουες μεγαλουπόλεις κρίνεται απαραίτητο, ώστε ο ιδιωτικός χώρος να «προστατεύεται» από τους εξωτερικούς θορύβους.

Η αλήθεια είναι ότι τα ενεργειακά κουφώματα έχουν υψηλό κατασκευαστικό κόστος. Ωστόσο, έστω και μακροπρόθεσμα, έρχεται η απόσβεση. Επίσης τον τελευταίο καιρό «τρέχει» ένα καινούργιο πρόγραμμα κρατικής επιχορήγησης, για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας, μέσω των τραπεζών.

Τα ενεργειακά κουφώματα χαρακτηρίζονται από πολλά πλεονεκτήματα, που έχουν να κάνουν με τη φύση του αλουμινίου, ως υλικό κατασκευής. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται έρευνα της αγοράς, καθώς ο ανταγωνισμός σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση προσφέρει έδαφος για έξυπνες επιλογές, για τους καταναλωτές, απευθυνόμενοι πάντα σε πιστοποιημένους και εξειδικευμένους επαγγελματίες.

 

Email this to someoneShare on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Tumblr0Pin on Pinterest0Digg this