Αυλόπορτες։ Θωράκιση και αισθητική με στυλ

Αυλόπορτες։ Θωράκιση και αισθητική με στυλ

Οι αυλόπορτες παρουσιάζουν ιδιαίτερες εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Η κατασκευή τους, ακολουθεί και αυτή, τα σημεία και τις απαιτήσεις των καιρών. Οι μονοκατοικίες με τις παραδοσιακές αυλές έχουν περιοριστεί αισθητά, σε ότι αφορά την ποσότητα, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι μονοκατοικίες, κυρίως σε προάστια και σε ημιαπομακρυσμένες περιοχές αυτών. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η κατάλληλη αυλόπορτα, ανάλογα με το ντιζάιν, αλλά και να αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, αξεσουάρ για τη θωράκιση του ιδιωτικού χώρου, από ανεπιθύμητους εισβολείς.

Η επιλογή του υλικού, για την κατασκευή της αυλόπορτας παίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην αισθητική, αλλά και στο σοβαρό θέμα της ασφάλειας ενός σπιτιού. Τα τελευταία χρόνια οι διαρρήξεις σε σπίτια έχουν αυξηθεί, με γεωμετρική πρόοδο, σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι λόγοι ποικίλλουν. Η ανάλυσή τους μας οδηγεί κυρίως σε οικονομικά και κατ’ επέκταση κοινωνικά αίτια. Η αισθητική του χώρου είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο. Η εποχή μας σε πολλούς τομείς «απαιτεί» τη σωστή εμφάνιση. Συχνά οι άνθρωποι κρίνονται από τον περίγυρό τους, όχι μόνο τη δική τους εικόνα, αλλά και των αντικειμένων που κατέχουν.

Οι σιδερένιες αυλόπορτες παρέχουν τη δυνατότητα στους δημιουργούς να επιτύχουν το συνδυασμό της αισθητικής και της ασφάλειας, προσθέτοντας μάλιστα και το στοιχείο της παράδοσης. Το σίδερο είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό υλικό και συνάμα χρησιμοποιείται ευρέως στις κατασκευές από τα πολύ παλιά χρόνια. Ταιριάζει περισσότερο στο κλασικό αρχιτεκτονικό ύφος. Ωστόσο υπάρχει διευρυμένη η δυνατότητα για προσαρμογή σε πιο μοντέρνες κατοικίες, χωρίς αυτές να χάνουν την ιδιαίτερη αύρα τους.

Το αλουμίνιο επίσης συνδυάζει τα παραπάνω αναφερθέντα πλεονεκτήματα. Στη χώρα μας, ως υλικό, εμφανίζεται στις κατασκευαστικές εργασίες τη δεκαετία του ΄60, εποχή που ανθεί η οικοδομική δραστηριότητα. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα δημοφιλές στον κατασκευαστικό τομέα, παρά το σχετικά υψηλό του κόστος. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αντοχή, που δείχνει ότι έχει στα διαφορετικά καιρικά φαινόμενα, την απουσία φθορών που το χαρακτηρίζει και τη δυνατότητα που παρέχει στους επαγγελματίες να παράξουν υψηλής αισθητικής αποτελέσματα, λόγω της ευελιξίας στη χρήση του. Σε ότι αφορά και τις αυλόπορτες, συνδυάζεται θαυμάσια και με τα τζάμια. Ταιριάζει περισσότερο στις μοντέρνες κατοικίες.

Οι παραδοσιακές ξύλινες αυλόπορτες μας παραπέμπουν κυρίως σε σπίτια που βρίσκονται στις αγροτικές περιοχές και στις εξοχές. Υπάρχει η κατασκευαστική δυνατότητα για ασφάλεια του χώρου. Παράλληλα είναι κατάλληλο ως υλικό, για εντυπωσιακές κατασκευές, που δένουν υπέροχα με το πνεύμα της «απόδρασης» από την καθημερινότητα και τον αστικό τρόπο ζωής.

Οι αυλόπορτες, ξύλινες ή μεταλλικές, είτε σιδερένιες είτε κατασκευασμένες από αλουμίνιο, προσδίδουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε μια μονοκατοικία, είτε αστική είτε εξοχική. Παράλληλα μετέχουν ενεργά στη θωράκιση της οικίας από επίδοξους διαρρήκτες και γενικά από ανεπιθύμητους εισβολείς. Επίσης αποτελούν σημαντικό στοιχείο της γενικότερης αισθητικής του σπιτιού, πόσο μάλλον αφού εμφανίζεται στην πρόσοψή του. Οι κατασκευαστικοί συνδυασμοί είναι ποικίλοι ως προς το υλικό αλλά και το στυλ, είτε πρόκειται για παραδοσιακό είτε για μοντέρνο αρχιτεκτονικό ύφος.

Email this to someoneShare on Facebook7Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Tumblr0Pin on Pinterest0Digg this